Gletovanje spada u pripremne radove u moleraju, iz razloga što se glet masa nikada ne ostavlja kao završni sloj. Prema željama i zahtevima mušterije završni sloj čini: boja, tapeta ili neka od dekorativnih tehnika.

Površina koja se gletuje mora biti suva, postojana i impregnirana osnovnim premazom (podlogom). Gletovanjem se dobija umereno izravnavanje zidova i plafona, kao i njihovo uglačavanje radi dobijanja što finije površine za završni sloj.

U zavisnosti od završnog sloja vrši se izbor glet mase i načina ugradnje.

Za poludisperzivne i disperzivne boje zidovi se gletuju praškastim gletom. Ova vrsta gleta je napravljena na bazi mineralnih veziva, punila i aditiva. I u tom slučaju glet se najčešće nanosi u dva sloja.

Ako za završni sloj izaberemo akrilnu boju ili neku dekorativnu tehniku, tada za gletovanje površina koristimo gotove glet mase. Za razliku od praškastih, ove glet mase su mnogo finije i prave se na bazi akrilnih veziva. S obzirom da se akrilne boje nanose u mnogo tanjem sloju, one mnogo više ističu strukturu zida, pa se u tom slučaju glet nanosi u tri ili više slojeva u zavisnosti od potrebe.

Nakon gletovanja zidove i plafoneje potrebno prošmirglati. Kod ove radnje takođe je potrebno obratiti pažnju na odabir granulacije šmirgle, u zavisnosti od od upotrebe materijala za završni sloj, kao i vrste gleta koji je korišten.

Naša firma opremljena je mašinom GRACO T-MAX 506 za mašinsko gletovanje, ovo nam omogućava da brže i kvalitetnije uz manju potrošnju materijala odradimo posao gletovnja.

Takođe posedujemo i dve mašine za šmirglanje zidova (žirafe) u kompletu sa građevinskim usisivačima. Sa ovim mašinama se ovaj veoma prljav deo posla brže i čistije obavlja, a za razliku od ručnog šmirglanja površine se mnogo više ravnaju i uglačavaju.